A la senyora que m’ha acusat de maltractament

Aquest escrit va dirigit a la senyora que avui al matí m’ha dit que estava maltractant el meu fill. M’he quedat amb ganes de dir-li unes quantes coses. Espero que algun dia arribi als seus ulls.

Vostè m’ha dit: “¡Pero no trate así al crio! ¡Eso es maltrato!”

Primer i més important: no estava maltractant el meu fill. L’he estirat del braç perquè caminés i ell s’ha resistit. Durant dos segons. No l’he arrossegat pel terra, ni l’he pegat, ni l’he escridassat. L’he agafat del canell i l’he fet avançar. Si això es considera maltractament, detenim tots els pares i mares del món. És cert que no era la millor solució. És cert que m’hauria d’haver aturat, m’hauria d’haver agenollat a la seva alçada i li hauria d’haver dit: “Èric, si us plau, avancem. La mama té molt mal d’esquena i no et pot ajudar a saltar per aquest esglaó tan alt per on vols saltar. Anem que farem tard a l’escola”. Però resulta que no m’ha sortit així, que m’han pogut els nervis i no he sabut reaccionar com calia. Una llàstima. Tant de bo la propera vegada sàpiga gestionar millor la situació.

Segon: Per què opina? Qui li ha demanat la seva visió? Dir a una mare que està maltractant el seu fill és una ofensa molt gran. Vostè no devia perdre mai la paciència quan els seus fills tenien tres anys i sis mesos. Potser vostè ni tan sols és mare. O potser vostè és la mare perfecta i tots i cadascun dels dies de la seva vida ha tractat els seus fills de manual. Si és així, la felicito, però deixi que ho posi en dubte. Fins i tot la mare amb més paciència del món la perd en algun moment.

Tercer: Jo li he dit que no opinés sense conèixer les meves circumstàncies. Potser li he dit aixecant una mica la veu, és cert, perquè vostè m’ha parlat de maltractament. Com que eren les nou menys cinc d’un matí laborable i escolar, no he tingut temps d’explicar-li les meves circumstàncies, però ho faré ara:

– Vinc de treballar set dies seguits i avui és el meu primer dia de festa. Potser vostè ha tingut festa aquesta Setmana Santa. Potser ha tingut quatre o cinc dies. Meravellós, haurà pogut descansar. Jo no. I no tan sols no he tingut vacances, sinó que m’he passat la Setmana Santa entre urgències, visites a metges i hospitals durant les meves hores lliures.

– Tinc una lumbàlgia tan bèstia que no puc ni caminar. És que no ha vist que arrossegava un cotxet de nadó com si fos el Jorobado de Notredame? No, no se n’haurà adonat, estava massa ocupada opinant que estava maltractant el meu fill.

– Fa dues setmanes m’he reincorporat a la feina, deixant un nadó de sis mesos a la llar d’infants, i estic sotmesa a un estrés emocional que mai abans havia patit. A més, potser vostè dorm per les nits, d’onze a set, sense ni moure un dit. Jo no dormo més de dues hores seguides des de fa sis mesos, i funciono a base de cafè i vitamines.

O potser vostè té unes circumstàncies horribles i tot això que jo penso de vostè no és cert. Potser no ha tingut vacances per Setmana Santa, no té feina ni dorm per les nit, i potser també té mal d’esquena. Quina ràbia fa que opinin d’algú sense conèixe’n el context, oi? Doncs apliqui-ho la propera vegada que senti l’impuls de criticar algú i acusar-lo de maltractar els seus fills veient dos segons d’una escena qualsevol en un carrer qualsevol un matí de dimecres. Resisteixi l’impuls, si us plau, pel bé de totes les persones que ja, de vegades, o massa sovint, dubten de les seves qualitats com a mares.

(Confesso que en deixar l’Èric a l’escola he tornat al lloc dels fets per dir-li quatre coses mal dites a la senyora, però ja no hi era (per sort). La meva cara de ràbia haurà estat espectacular per tot aquell qui m’hagi vist pel carrer).

Anuncis

Un pensament sobre “A la senyora que m’ha acusat de maltractament

  1. Lourdes, es molt trist que t’hagi passat això . Que indignant…amb tot el que passa la gent hauria de medir les paraules abans …com a mare et recolzo i em sento totalment amb tu.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s