allò que ens envolta

No som conscients, fins que vivim un foc de prop, del terror que deu suposar veure la casa envoltada de flames. Veig les imatges per la TV des d’un lloc segur al sofà i em produeixen calfreds, i penso, quina llàstima els arbres cremats i que desgraciats els qui van causar la catàstrofe. Però m’he d’aturar uns minuts i pensar profundament per poder imaginar tot el que suposaria veure el foc a cinc metres del lloc on visc, de veure com unes flames impossibles d’aturar destrueixen la natura de la qual el mateix foc prové. Elements naturals contra elements naturals, i bombers, voluntaris i policies combatent-los amb totes les seves forces.

Quina llàstima tota la vegetació cremada, els camps de conreu i els ramats abrasats, les cases destrossades, la desesperació de les persones que han perdut la vida, els animals que no han pogut sobreviure… Arbres erts, negres, morts, sense vida. Milers d’ells. Recordo veure les terres del Priorat cremades, cada dia passant amb cotxe per la carretera que rodeja el meu poble. Recordo el meu padrí dient-me: mira, tot això es va cremar fa molts anys i els arbres encara no han pogut créixer de nou. I jo m’ho mirava des de la finestra i plorava en silenci pels arbres abrasats, pels ‘pares’ dels petits arbustos i els ‘fillets’ dels grans pins que havien mort al foc. Així m’ho imaginava jo. Sempre he estat una nena un pèl sensible. Però em colpia de debò, i tot seguit m’aterrava la idea que els boscos que rodegen la vall on s’estén el meu poble es poguessin tornar a encendre amb fúria.

No entenc la motivació d’aquells qui provoquen incendis, però entenc que s’han d’endurir les penes per la negligència, la imprudència, la mala intenció i les actituds irresponsables causants d’aquestes tragèdies. S’ha d’invertir, i no retallar, en la neteja de boscos, tal com feia el meu padrí quan treballava de forestal. Ell hi entenia, ell, que va ser bomber abans d’haver d’anar a la mili, m’explicava que si es netejava el terreny es podien evitar gran part d’aquestes catàstrofes. Sé que si ara visqués, estaria disgustat amb l’incendi de l’Empordà, tant com ho estic jo, i condemnaria també les actituds dels responsables del foc i dels irresponsables dels polítics.

I és que després veig tweets com aquest i se’m trenca el cor una vegada més. Quanta impotència, que destructors som els humans, que ens creiem els amos del món i acabarem amb l’entorn que ens proporciona la vida…

Estimem una mica més allò que ens envolta.

Anuncis

Un pensament sobre “allò que ens envolta

 1. Lou,

  Te mando este que descubrí en la biblioteca de mi madre. Intenta explicar lo que preguntas en el tercer párrafo de tu entrega. No llores calladamente, enséñale al nen que llevas dentro que la naturaleza es tan vital como el aire que respiramos, y el agua que bebemos – es la vida misma:

  Humanity I Love You
  by E. E. Cummings
  Humanity i love you
  because you would rather black the boots of
  success than enquire whose soul dangles from his
  watch-chain which would be embarrassing for both

  parties and because you
  unflinchingly applaud all
  songs containing the words country home and
  mother when sung at the old howard

  Humanity i love you because
  when you’re hard up you pawn your
  intelligence to buy a drink and when
  you’re flush pride keeps

  you from the pawn shop and
  because you are continually committing
  nuisances but more
  especially in your own house

  Humanity i love you because you
  are perpetually putting the secret of
  life in your pants and forgetting
  it’s there and sitting down

  on it
  and because you are
  forever making poems in the lap
  of death Humanity

  i hate you

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s